Meest gestelde vragen razendsnel beantwoord...
In dit gedeelte zijn veelvoorkomende vragen direct beantwoord. Heeft u een andere vraag? Bel, mail of chat met ons!
Wij willen graag al onze volgers, donateurs en andere belangstellende meenemen in de opbouw van het schildpaddenreservaat. De plek waar het komt is nu al bijzonder mooi en wij willen u dit graag laten zien. Daarnaast willen we de inhoudelijke plannen met iedereen delen en natuurlijk veel ideeën opdoen van onze volgers. Op die dag zullen de eerste bewoners ook te zien zijn, maar is het reservaat natuurlijk lang nog niet af. Gedurende de jaren zal het reservaat steeds meer vorm krijgen. Meer voor inheemse flora en fauna. Maar zeker ook veel meer privacy voor onze schildpadden. We willen samen met input onze volgers het reservaat opbouwen en uitbreiden. Graag nemen we je mee op deze reis voor de schildpadden en de natuur, kom je ook kijken op de eerste kijkdag in Kollumerzwaag?
We hebben elk jaar maximaal 6 kijkdagen, je kunt dan zelf zien hoe onze schildpadden genieten van het leven in het reservaat. Je mag wandelen tussen de schildpadden, en er worden educatieve rondleidingen gegeven. De rest van het jaar mogen wij wetmatig niet open zijn voor publiek, maar belangrijker nog, de schildpadden houden van rust en geen stress, dus de rest van het jaar mogen ze lekker blijven genieten zonder drukte. Ben je benieuwd? Wees dan snel met registeren, want het aantal bezoekers is beperkt.
Nee wij zijn geen dierentuin, wij zijn in de basis een landelijk opvangcentrum voor diverse soorten schildpadden die vrijwel nergens anders terecht kunnen. Ons doel is om de schildpadden alles te geven wat nodig is om een fijn leven te hebben. Daarom hebben wij het schildpaddenreservaat opgericht, een plek waar alle schildpadden welkom zijn, een vrij leven hebben, gevoed en verzorgd worden. Dit is beter, veiliger maar bovenal dierwaardiger dan leven als meestal gedumpt dier in de voor hen ongeschikte grillige natuur! Ons zeeklimaat is te koud en te nat waardoor schildpadden lijden, uithongeren, ziek worden en uiteindelijk sterven. Daarnaast zien wij in de praktijk dat schildpadden helemaal niet gelukkig zijn in kleine bakjes. Een schildpad moet meer prikkeling en meer ruimte hebben naarmate ze ouder worden, ook zij gaan verschillende fasen door. Een schildpad staat voor een oud en wijs dier, juist door deze intelligente dieren op te sluiten, worden ze gehinderd in hun ontwikkeling. Elk dier, zo ook de mens, ontwikkelen van klein prematuur afhankelijk wezen tot een volwassen mens, en zo gaat dat op natuurlijke wijze in het hele dierenrijk. Een klein jong schildpadje heeft meer zorg nodig, maar uiteindelijk zal bijna iedereen hun schildpad meer ruimte en vrijheid willen geven, zeker nadat ze na al die jaren als baasje, de schildpaddentaal hebben geleerd en ook daadwerkelijk hebben begrepen.
Op dit moment wel, we moeten namelijk rekening houden met onze vergunningen en mogen een maximaal aantal mensen ontvangen. Daarnaast zijn de parkeervoorziening (nog) zeer beperkt. Met een ticketsysteem vooraf, kunnen wij goed rekening houden met de verwachte opkomst en de drukte en daarnaast beter inspelen op inkoop van horeca gerelateerde zaken. Daarnaast geldt dat reserveren vooraf teleurstellingen voorkomt. Vol is namelijk echt vol! Daarnaast, het weer kunnen we helaas niet voorspellen, bij druiliger weer zonder zon zijn er vrijwel geen schildpadden te zien. Ook houden wij dan gevoelige soorten in hun binnenverblijf. In het geval van zeer slecht weer, zullen wij de kijkdag annuleren en standaard twee weken vooruit schuiven. Mede daarom is het belangrijk dat iedereen die langs wil komen, zich van te voren registreert. Wij houden je dan goed op de hoogte mochten er zich annuleringen of andere calamiteiten voordoen.
Als je niet direct online voor je entreeticket kunt betalen, dan kan je kiezen voor overschrijving achteraf of pin/contant bij de kassa van het schildpaddenreservaat. Het is belangrijk dat je de ordermail bij de hand hebt zodat wij de juiste QR-code kunnen scannen. Lukt het überhaupt niet om te bestellen? Neem dan contact met ons op, bel ons via 0884440777
Voor een groot deel zijn wij rolstoelvriendelijk, maar omdat het reservaat een landelijk en zo natuurlijk mogelijk gebied is blijft het lastig om overal te komen. Wij zijn nog aan het onderzoeken of we speciale rolstoelen met grote banden kunnen inzetten. De parkeerplaats P1 is het meest dichtbij de ingang van het reservaat en is geschikt voor mindervaliden.
De plek zelf is niet direct bereikbaar via OV, maar in het naastgelegen dorp is wel een NS treinstation. (De Westereen, Station De Westereen, 9271 CL De Westereen) Dit biedt mogelijkheden voor mensen die van ver komen. Als je ons wilt bezoeken en aankomt met trein of bus dan halen we je gewoon op bij het station en brengen je weer terug! Laat dit van te voren wel wel weten bij de reservering, Via het reserveringssysteem kunt je kiezen voor een ticket met OV pendel service. Je krijgt een speciaal telefoonnummer om naar te appen of te sms'en. Wij hebben die dag een personenbusje en die brengt de hele dag bezoekers van en naar het reservaat. LET OP! Wij moeten die dag dit busje huren + brandstof, daarom vragen we een kleine bijdrage voor deze pendelservice.
Wij zijn volledig afhankelijk van giften, wij krijgen geen subsidies van overheden. Het verzorgen van duizenden schildpadden kost veel geld. Daarnaast moeten wij ook de kosten van de hypotheek e.d. betalen. Door het organiseren van kijkdagen proberen wij extra inkomsten te generen om dit nog tientallen jaren te blijven doen. Als bezoeker help jij dus direct mee aan het voortbestaan! Door af en toe langs te komen in het reservaat zul je met de jaren het reservaat meer zien opbloeien. Van meer beplanting tot grote bomen en speciale soort verblijven met mooie vooral inheemse natuur. Wij proberen de mensen te laten zien dat een exoot, afgeschermd van de inheemse natuur kan samen leven met de natuur als men ze kans geeft of hun habitat daarop aanpast.
Onze high care quarantaine opvang in Harkema is niet open voor bezoek. Wij houden daar de nieuwe, zieke of nog te zwakke dieren. Zodra de schildpadden gezond en fit zijn, komen zij in aanmerking om te verhuizen naar hun droomreservaat. In het reservaat volgt eerst een rewilding traject, door de schildpadden alle tijd te gunnen om te wennen naar een meer natuurlijkere setting. In de toekomst willen we de beide locaties gaan samenvoegen in Kollumerzwaag dit is vooral logistiek handiger. Hier is echter nog veel tijd en geld voor nodig. Wij hebben onlangs besloten om nog eenmaal de locatie in Harkema open te stellen voor het publiek. Kijk bij evenementen wanneer dit is en waar je je direct kunt inschrijven.
Tijdens een kijkdag lopen diverse gidsen rond om je informatie te geven en te vertellen over de schildpadden, bij het info punt kun je je samenvoegen voor een gratis groepsrondleiding, deze starten de hele dag zolang er genoeg animo voor is. Na de rondleiding kan je even rust nemen, wat drinken of eten en daarna kan je zelfstandig het reservaat ook nog nog eens bewonderen op eigen tempo of misschien wil je wel even wegdromen bij je favoriete soort schildpad. Als je alle bordjes volgt maak je ongeveer een wandeling van 1 km door het reservaat in de hoge en de lager gelegen gebieden,
Tijdens een kijkdag is er volop eten, drinken, ijsjes en leuke schildpaddenitems verkrijgbaar. Dit alles zijn fondswervende activiteiten die met de verkoop helpen het reservaat te steunen en daarmee helpen te blijven bestaan. Wij begrijpen ook dat niet iedereen een groot budget heeft. Daarom is het toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen. Wij verzoeken iedereen wel om het reservaat netjes en schoon te houden. Overal zijn speciale afvalbakken beschikbaar, eventuele blikjes en flesjes mag u doneren aan ons via de daarvoor bestemde blikvanger! Alvast bedankt!
Tijdens mooi zonnig weer zijn de meeste schildpadden actief en te zien. Er zitten in het reservaat een paar duizend schildpadden in ongeveer 20 verschillende soorten. Er zijn dus genoeg schildpadden te zien, ook binnen in de speciale verblijven voor zeer tropische soorten. We hebben 6 kijkdagen per jaar en proberen deze zo veel mogelijk in de zomermaanden te organiseren. Het weer kunnen we helaas niet voorspellen, bij druiliger weer zonder zon zijn er vrijwel geen schildpadden te zien. Ook houden wij dan gevoelige soorten in hun binnenverblijf. In het geval van zeer slecht weer, zullen wij de kijkdag annuleren en standaard twee weken vooruit schuiven. Mede daarom is het belangrijk dat iedereen die langs wil komen, zich van te voren registreert. Wij houden je dan goed op de hoogte mochten er zich annuleringen of andere calamiteiten voordoen.
Het reservaat heeft diverse voorzieningen getroffen om je verblijf aangenaam en veilig te maken.
- Voldoende toiletten ook voor invaliden.
- Horeca gelegenheid met terras en binnen zit gelegenheid.
- Patat, Fris, IJs,
- Diverse parkeerplaatsen.
- EHBO en AED aanwezig.
- Een wandeling door het reservaat van circa 1 km.
Jazeker, het schildpaddenreservaat is een locatie van en opgericht door Stichting Schildpaddenopvang Nederland te Harkema. De stichting heeft de leiding en verantwoordelijkheid over het reservaat. De primaire doelstellingen zijn om losgelaten schildpadden op te vangen en de schildpadden die worden afgestaan door hun eigenaren. Het uiteindelijke doel is dat elke schildpad een vrij leven krijgt in het reservaat zo lang hij/zij mag leven. Wij herplaatsen daarom geen schildpadden, omdat wij de dieren meer vrijheid gunnen in een natuurlijke omgeving. Schildpadden zijn wilde dieren die je niet levenslang kunt opsluiten in een relatief kleine ruimte zonder of met beperkte natuurlijke prikkels. Naarmate schildpadden volwassen worden ontstaan er meer instincten en natuurlijke behoeften.
Natuurlijk willen wij graag je schildpad opvangen en voor de rest van zijn of haar leven verzorgen. Het schildpaddenreservaat neemt niet rechtstreeks nieuwe dieren aan, dit gaat via onze quarantaine opvang in Harkema. Vanuit daar worden gezonde fitte dieren uiteindelijk overgebracht naar het reservaat. Wilt je afstand doen van je schildpad, dan verzoeken wij je om de opvangprocedure te volgen van Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Harkema, kijk voor meer informatie op de website van de opvang zelf: https://www.schildpaddenopvang.nl/permanente-opvang/
Jazeker, bij elk verkooppunt kun je met de pin betalen. Daarnaast is het ook mogelijk contant te betalen bij de hoofdkassa.
Onze water en landschildpadden zijn in de zomer rupsjes nooit genoeg, alhoewel ze stoppen wel met eten wanneer ze echt genoeg hebben. Er is dus geen gevaar om de dieren te overvoeden. Daarom is het mogelijk om onbeperkt waterschildpadden en de vissen waar ze mee samenleven te voeren. (ze eten namelijk erg veel) Voor het voeren van landschildpadden is er beperkt een natuurlijke groentesalade verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat je waterschildpadden voert door voeding in het water te strooien, ze kunnen namelijk hard bijten. Ditzelfde geldt voor onze landschildpadden, je mag de salade door het verblijf verspreiden. Bij bepaalde soorten schildpadden staan speciale voerballetjes automaten. Hier zitten brokjes in die specifiek voor die schildpadden zijn bedoeld. In een automaat zit altijd de maximaal dag hoeveelheid. Dus als de automaat al leeg is dan hebben de schildpadden voldoende eten gehad. Groenten kunnen onbeperkt worden aangeboden aan de water- en landschildpadden.