Het Schildpaddenreservaat
Een plek geboren uit noodzaak!
Welkom bij het Schildpaddenreservaat – de eerste plek in Nederland waar schildpadden écht tot hun recht komen. Sinds 2025 bieden wij een veilige, beschutte, natuurlijke leefomgeving aan schildpadden die nergens anders terecht kunnen of voor mensen die een betere plek zoeken voor hun schildpad. Veel van deze dieren zijn ooit als klein, schattig huisdier aangeschaft – vaak zonder goede voorlichting. Jaren later worden ze ‘te groot’, lastig of vertonen ze probleemgedrag, met als gevolg dat ze worden meestal gedumpt in de natuur of steeds vaker door nette mensen worden afgestaan bij de schildpaddenopvang.
Schildpadden zijn geen stenen met pootjes. Het zijn intelligente, gevoelige dieren en naarmate zij volwassen worden, steeds meer instincten, behoeften en dus natuurlijk gedrag gaan vertonen. In ons reservaat krijgen zij de ruimte om die natuur te volgen. Hier leven ze in ruime, afgeschermde leefgebieden met voldoende warmteplekken, voeding, uitdaging, sociale interactie en natuurlijke prikkels. Wij proberen de schildpadden zo natuurgetrouw te houden. Dit betekend winterslaap voor Europese en Amerikaanse soorten maar binnen opvang voor onze Afrikaanse soorten. Door middel van holwoningen en kassen voorzien wij de dieren van voldoende warmte en beschutting.
Ons doel gaat verder dan opvang alleen. We werken actief aan het herstel van biodiversiteit en hebben een ecosysteem ontwikkeld waarin zowel de schildpadden als de inheemse flora en fauna samen floreren in het een afgesloten gebied. Door het creëren van een gebalanceerd, circulair voedselsysteem kunnen we onze schildpadden op een verantwoorde en circulaire wijze verzorgen. Denk hierbij aan het kweken van eigen kruiden, groenten en fruit, tot het opwekken van onze eigen benodigde energie. Onze enige beperkte input zullen dan ook dierlijke eiwitten zijn om de omnivore schildpadden van voldoende voeding te voorzien. Dit zijn vaak restpartijen kattenbrok en gedroogde voedseldieren welke anders vernietigd zouden worden. Door deze aanpak zorgen wij ervoor dat de schildpad als (invasieve) exoot uit de inheemse natuur kan worden verwijdert en op diervriendelijk wijze kan worden opgevangen, waar het dus geen schade meer kan aanrichten aan de inheemse flora en fauna! Door juist het aanleveren van benodigde dierlijke eiwitten in onze lokale ecosystemen is ter bevordering van het waterleven. De exoot zal bij regelmatige dierlijk voeding veel minder jaaggedrag vertonen dan wanneer een exoot wordt uitgehongerd, zoals in de Nederlandse natuur gebeurd. Op deze wijze proberen wij de in het reservaat inheems voorkomende waterdieren alsook kikkers en andere amfibieën te beschermen. Mede door het aanbieden van speciale gebieden met poelen, beplanting e.d. waar de schildpadden niet kunnen komen.
Bij ons mogen ook deze vaak vergeten dieren gewoon... leven zoals ieder ander mens en dier.
Wij hebben nog veel te doen.
Onze toekomst
Naarmate het aantal verweesde en op te vangen schildpadden stijgen, kan de plek modulair worden uitgebreid. Schildpaddensoorten die geschikt zijn voor het reservaat in de eerste fases zullen spoedig verhuizen vanaf onze opvang in Harkema. Gedurende de tijd zullen steeds meer gebieden voor speciale soorten worden ingericht. Voor de vele soorten die gemakkelijk 80+ jaar kunnen worden, werken we aan een generatie overstijgend concept, want ook over enkele decennia moet de zorg over deze dieren worden gewaarborgd.

Help ook mee aan het voortbestaan en de ontwikkeling.
Het Schildpaddenreservaat draait op toewijding, liefde voor dieren — én op jouw hulp. Dankzij een betrokken team van vrijwilligers kunnen wij tientallen schildpadden dagelijks de zorg, ruimte en natuurlijke omgeving bieden die ze verdienen. Maar om te blijven groeien en verbeteren, hebben we financiële steun én extra handen nodig.
Wat kun jij doen?
-
🐢 Doneer
Help ons met de kosten voor voeding, huisvesting en medische zorg. Iedere bijdrage maakt verschil. -
🌿 Bezoek een kijk- en beleefdag
Kom langs en ervaar het reservaat tijdens een van onze zes open dagen per jaar. -
🙋 Meld je aan als vrijwilliger
Ben je een dierenvriend met tijd en inzet? Sluit je aan bij ons team en maak dagelijks het verschil. Ook stagiaires in opleiding tot dierenverzorger zijn welkom!